TAPAS

Tapa betekent in het Spaans dekseltje en was oorspronkelijk een stukje brood of ham om zijn glas af te dekken om te voorkomen dat er vliegen of muggen in terecht kwamen. Later is dit geƫvolueerd naar allerlei kleine hapjes geserveerd bij een drankje. De Spanjaarden eten grotere porties achtereen en hebben zo toch een volledig menu genoten.


Bij het eerste glas is de traditionele tapas : olijven in alle slag en soorten en chorizo.


KNOFLOOKBROOD MET RICOTTA EN KRUIDEN
De stokbroden in schijfjes snijden, bestrijken met knoflook en krokant grillen.
De ricotta vermengen fijngesnipperde olijven, dragon, bieslook, citroenschil. Op het stokbrood smeren en versieren met gedroogde tomaten.


MOSSELEN A L'ESCARGOT
De mosselen kort stomen. Boter, look, peterselie, peper, zout en wat pastis samen cutteren tot een groene boter. De halve mosselen bestrijken met de lookboter en kleuren in de oven of onder de grill.


CALAMARES FRITTI MET ALLIOL
Inktvisringen paneren in frituurdeeg (bloem eieren, bier, melk) en bakken in de hete frituur. Voor de knoflooksaus : 4 teentjes look pletten, vermengen met 1/2 theelepel zout tot een pasta, voeg een eierdooier en 2 tl citroensap, roer stevig en voeg 2 dl olijfolie toe.


SLAATJE MET ASPERGES, SERRANOHAM EN PECCORINO
Met enkele stevige slasoorten een gemengde sla maken, de asperges reinigen en koken (laten afkoelen) Op de sla schikken, enkele sneetjes serranoham erop en geschaafde peccorinokaas. Afwerken met olijven en uiringen. Besprenkelen met een zuiderse vinaigrette.


CARPACCIO
Een bord bestrooien met wat zeezout, gemalen zwarte peper wat olijfolie en balsamicoazijn, hierop zeer fijne schijfjes rundsfilet schikken, laten rusten in de koelkast bestrooien met wat peper en pecorinoschaafsel. Enkele blaadjes rucola ter versiering.


GAZPACHO
2 sneetjes wit brood, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 2 el olijfolie, 1 komkommer (geschud), 1 grote rode paprika, 5 rijpe tomaten, 2 el wijnazijn. Al deze ingrediƫnten samen zeer fijncutteren en op smaak brengen met cayennepeper en zout. Zeer koud water toevoegen en koud serveren eventueel met korstjes.


GEVULDE CHAMPIGNONS MET PESTO.
Grote champignonhoedjes bestrijken aan de binnenzijde met pesto (kopen).
De gesneden steeltjes samen met fijne uitjes aanstoven in wat boter, 8 droge tomaten, wat broodkruim en 3 el. Parmezaanse kaas er door mengen. De champignons vullen en ca. 10 min in een warme oven bakken.


GEROOSTERDE GAMBA
Bestrooi de gamba's met wat paprikapoeder, cayennepeper, bestrijken met olijfolie en kort roosteren. Kan ook wat alloili bij geven.


GEVULDE AUBERGINES MET PADDESTOELEN
Aubergines in 2 snijden en het vruchtvlees eruit scheppen. Een ui aanstoven in olijfolie, bak hierbij een teentje knoflook en de champignons, ook het vruchtvlees van de aubergines, kruiden en het vulsel in de aubergines doen, overgieten met wat bechamel en bestrooien met geraspte kaas, laten gratineren.


SPARE RIBS MET HONING EN GEMBER
De ribbetjes kruiden en roosteren, bestrijken met honing en bestrooien met gember, verder laten garen in de oven. Per ribbetje snijden en doorgeven.


TORTILLA (AARDAPPELOMELET )
1 kg aardappelen in fijne plakken snijden en samen met een ui gaar stoven in een pan, 5 eieren klutsen en de aardappelen erdoor mengen. Bakken zonder te roeren, omelet draaien met behulp van een bord en deze zijde ook bruin bakken.


GEGRILDE LAMSRIBBETJES
Lamsribbetjes kruiden met wat look, peper en verse rozemarijn. Roosteren en uit het vuistje opeten.


WATERMELEON MET LIMOENSIROOP
Een watermeloen in stukjes snijden.
30 gr suiker samen met sap van 1 citroen laten inkoken tot een siroop. Laten afkoelen en over de blokjes watermeloen gieten


SUIKERTOASTJES
8 dikke plakken stokbrood, laten weken in wat rode wijn. De plakken brood in losgeklopt ei wentelen en bakken in hete olie. Bestrooien met poedersuiker en kaneel
Warm serveren

Joomla templates by a4joomla