Cupcakes (Recept voor 12 cupcakes)

Nodig :

  • 125 gr roomboter
  • 125 gr kristalsuiker
  • 125 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 lepels melk
  • 2 Eieren
  • Voor decoratie : 
    • marsepein (verschillende kleuren), 
    • topping  
    • versieringen naar eigen smaak. 
    • Bloemsuiker voor het uitrollen van de marsepein.

Bereiding :

Snij de boter in kleine blokjes.

Meet alle ingrediënten van te voren af met een maatbeker of weegschaal en zet ze in aparte kommen klaar voor gebruik.

Doe het meetwerk secuur, dit is cruciaal voor een goed cupcake beslag. 

Zet ook het volgende klaar: 1 grote kom, 1 mixer met beslaghaken, 2 eetlepels, 1 (afkoel)rooster.

Beslag maken

Het is belangrijk dat de boter op kamertemperatuur is.

Doe de boter in een kom en voeg de suiker beetje bij beetje toe.

Mix het mengsel steeds tussendoor met de mixer op middelhoge snelheid.

Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger.

Mix de boter en de suiker goed door elkaar, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat.

Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Mix het beslag goed door als je een ei hebt toegevoegd.

Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Mix telkens de massa als je een hoeveelheid meel hebt toegevoegd.

Als laatste voeg je de melk toe en mix je nog eens 1 minuut alles goed door elkaar tot een luchtig en glad beslag.

Pak je cupcake bakblik erbij met daarin de papieren bakvormpjes. Het vullen gaat nu heel makkelijk.

Neem een eetlepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje.

Met een tweede lepel of spatel schraap je het beslag van de lepel in het vormpje.

Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol.

Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn.

Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kan decoreren!

Bakken

Open de oven en zet het cupcake bakblik in het midden van de oven op het rooster.

Bak de cupcakes 20-25 minuten in de oven op 170 °.

Open de ovendeur tussentijds niet, anders zakken de cupcakes in !!

Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een mesje in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn.

Wanneer er geen nat beslag aan het mesje blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden,

anderslaat je ze nog 5 minuten in de oven bakken.

Afkoelen

Eenmaal uit de oven laat je de cupcakes even een minuut in het bakblik zitten.

Zet het bakblik bij voorkeur even op een rooster. Na een minuut haal je de cupcakes voorzichtig uit het bakblik.

Je kunt het bakblik een beetje schuin houden zodat de cupcakes er langzaam uitvallen.

Zo hoef je niet aan de papieren bakvormpjes te trekken en laten de papiertjes niet los.

De papieren bakvormpjes laat je om de cupcakes zitten. Laat de cupcakes goed afkoelen op een koel rooster.

Zijn je cupcakes iets boller geworden dan gewenst,

leg dan meteen nadat je de cupcakes uit de oven hebt gehaald een snijplankje op de cupcakes in het cupcake bakblik.

Na ongeveer ½ minuut haal je het plankje er weer van af, je cupcakes zijn nu mooi plat.

Volledig laten afkoelen alvorens te decoreren !!

 

Joomla templates by a4joomla