Apero mosselen
Basisbereiding voor mosselen
- ½ cm water met grof zeezout aan de kook brengen
- De gewassen en gekuiste mosselen toevoegen
- Peper van de molen
- Kort laten opkoken onder deksel op een hevig vuur
- Goed opschudden en terug op het vuur
Tip: mosselen vragen veel peper en het opkoken moet kort maar hevig zijn
Mosselen "Marinière"
Starten als bij de basisbereiding en fijn gesneden ajuin & groene selder (ook fijn gesneden) toevoegen samen met de mosselen en een klein klontje boter.
Tip: mosselen Marinière kan ook goed dienen als basisbereiding voor vele andere bereidingen.
Mosselen in de witte wijn
Mosselen Marinière opzetten en wanneer de mosselen de eerste maal goed opgeschud zijn witte wijn toevoegen en nog even goed laten doorkoken
Fijngesneden platte peterselie vóór het opdienen toevoegen.
Mosselen "Escabeche"
Maak de mosselen klaar in de Witte Wijn (zie hierboven)
Laat de mosselen afkoelen en haal ze uit de schelp, maar houdt de ene helft van de schelpen over.
Zeef het mosselsap en reserveer.
Fruit in olijfolie wat fijn gesnipperde look aan met tijm, paprikapoeder, oregano (vers), kruidnagel en laurier aan.
Blus met wat rode wijnazijn (of rijstazijn) en wat mosselsap.
Kruiden met wat zeezout en vers gemalen peper (zwarte)
Laat afkoelen en voeg een fijn gesneden brunoise van augurk en gemarineerde wortelen toe
Meng alles met de mosselen en fijn gesneden platte peterselie
Laat wat rusten in de koelkast en verdeel de mosselen met de marinade terug in de ½ schelpen.
Tip: Naar eigen smaak en creativiteit kan je nog wat andere fijne groenten in brunoise toevoegen voor meer kleur en smaak (boontjes, tomatenblokjes, enz.), wanneer afgekoeld.
Gegratineerde mosselen met kruidenboter
Mosselen klaar maken volgens basisrecept.
Laten afkoelen en 1 helft van de schelpen verwijderen.
Wat kruidenboter op de mosselen schikken en bestrooien met gemalen kaas
Kruidenboter :
Verse boter, peper & zout, cayennepeper, teentje look, mosterd (gewoon of graanmosterd),
scheutje pastis, verse kruiden (peterselie, kervel, dragon.), amandelpoeder, broodkruim of chapelure.
Tip: kan ook met wat wasabi